Четенето е процес, който ни обогатява и дава възможност да се гмурнем в различни истории и да съпреживеем това, което персонажите правят в своя измислен или не толкова измислен свят. Като родители можем да четем и да преразказваме случки от любими книги. Децата ни от малки обичат да слушат приказки или истории, които им разказваме преди да заспят. Защо пък да не продължим тази традиция и да четем книги, които биха били интересни не само на нас самите, но и на нашите деца.

Често чета книгите, които дъщеря ми чете и след това имаме теми, които с охота коментираме. Страхотна възможност да обсъждаме характери, действия и решения на персонажите в книгата. Така непринудено общуваме и споделяме мнение за постъпки и ценности, които се случват дори и в реалния живот. Книгата дава свобода на комуникацията родител-дете и е уникална възможност тя да се случва пълноценно и да е изпълнена със съдържание. Така общуването е още по-интересно, стопява се разликата между поколенията и имаме страхотни поводи да сме по-близо до интересите на децата си и да споделяме нашето мнение без да го натрапваме настойчиво. Чрез четенето и обсъждането можем и да провокираме себе си дали бихме постъпили правилно или пък не в различни ситуации.

Много ценно е да препрочитаме книги, които са били задължителна литература в училище. От позицията на времето се срещаме с различно усещане и разбиране за героите и историите, които се развиват в книгите. Иван Вазов е автор, който си заслужава да се препрочита и да се осмислят поуките и примерите от онези тежки времена. Толкова красота и героизъм има в персонажите, че чак се чудя, защо не си налагаме да препрочитаме по-често богатството, което имаме от периода на Възрождането и следосвобожденска България. Радвам се, че дъщеря ми харесва книгата „Под игото“ и ме запали да я чете отново. Нека да четем и общуваме с децата си и да четем между редовете на великите автори. Силата е в четенето с разбиране независимо по кое време и за кой път. В занималнята СИЛАТА Е В ТЕБ четем и обсъждаме, за да развиваме любов към самия процес.

Share this: